Máte rádi rajčata? Fascinuje vás jejich chuť a vůně? A nemáte zahrádku ani rodiče na venkově? Tak zbývá už jen hypermarket… Hm, máte pravdu. Ty hypermarketový nechutnají ani mně a o vůni ani nemluvě. Je to daň za velkovýrobu a dopravu z velké dálky, ze zahraničí. Obírají se nezralé, „dozrávají“ cestou nebo ve skladech a tak rajče připomínají jen tvarem a i ta barva bývá občas taková nějaká slabá. Nezbývá, jen si rajče dopěstovat. Že jak to jde v paneláku? Úplně snadno!
Kvalita nejen potravin, ale i jiných výrobků, vyráběných a prodávaných ve velkém přes hypermarkety občas v nás vyvolává nostalgii po „starých dobrých časech“, kdy věci byly festovní a vydržely hodně. A často má chuť člověk si vše vyrábět sám, aby se mohl na kvalitu opravdu spolehnout. A přestože tato touha je čistě hypotetická, přece jen můžete něco z toho dosáhnout.
Každý byt má okna s parapetem a některé i balkon. Pokud pěstujete květiny, můžete pěstovat i rajčata . V truhlících. Na oknech nebo na balkóně. Ideální na jižní straně. A mít tak svou úrodu zaručeně čerstvých rajčat, dozráváných na slunci a bez použití hnojiv a postřiků. Můžete si natřít chléb máslem a dát si k němu svá vlastní rajčata, čerstvě odtržena z keříčku.
Pro pěstování na balkónech byly vyšlechtěny rajčata odrůdy Vilma. Jsou to cherry rajčata, tedy velikostí malé, ale zato je jich na keříčku hodně a stále dorůstají. Do jednoho 60 cm truhlíku můžete dát čtyři sázenice. A nezapomeňte na oporu, aby se vám plody obsypané keříky nepolámaly pod jejich váhou.
Více o pěstování balkónových rajčat si můžete přečíst v článku Balkonová rajčata, kam s nima?