Co potřebujete vědět při koupi tlakového hrnce

Tlakový hrnec je oblíbeným kuchyňským náčiním. Ti, kteří jej používají, vědí, že pomocí něj se dá uvařit oběd rychleji a při stále stoupajících cenách tedy i levnějí. Výrazně zkracuje přípravu luštěnin, masa nebo i brambor. Papiňáků, jak se jim kdysi říkalo, je však nepřeberné množství, jak se v nich vyznat a který si vybrat?



Tlakový hrnec je vybaven víkem, které se při vaření pevně spojí s hrncem. Voda v hrnci se během vaření přemění na páru, ale z hrnce nemůže uniknout. Tím se v hrnci zvýší tlak a tím i teplota páry a jídlo se v něm spíše uvaří. V běžném hrnci by pára z hrnce unikla, teplota vody vystoupí nejvýše na 100 ° C. To je princip tlakového hrnce. Hrnec je samozřejmě vybaven pojistkou, kterou přebytečný tlak uniká z hrnce, aby nedošlo k jeho destrukci. To je to pískání při vaření. Lepší hrnce mají i nastavování tlaku vaření ve více stupních pro dokonalejší uvaření různých potravin.

V první řadě byste si měli ujasnit, zda chcete používat elektrický tlakový hrnec nebo hrnec na plynový, elektrický vařič nebo klasický sporák. Elektrický bývá z hliníku a proto některé potraviny mohou mít jinou chuť, než z druhých, nerezových hrnců. Pokud vaříte na svém oblíbeném sporáku, kupte si takový i tlakový hrnec. Někdo nerad vaří na plynovém sporáku, další zas neoblibuje elektrické plotýnky. Výběr je široký a záleží jen na vašich zvyklostech a preferencích.

Dále byste měli vědět, jak velký tlakový hrnec chcete, protože bývají různé velikosti a záleží pro kolik lidí budete chtít vařit. Pokud koupíte zbytečně velký hrnec, budete při každém vaření utrácet za zbytečně více energie, než by bylo třeba a to stojí peníze. Kastrolový typ hrnce bude výhodnější pro přípravu příloh, pro maso či kuře bude zase vhodnější vyšší hrnec.

Související:  Nakupování s mobilem

Je tlakový hrnec bezpečný?

Důležitá je bezpečnost tlakového hrnce a tu vyřešil už výrobce konstrukcí tlakového uzávěru víka a bezpečnostní pojistkou. Vaším úkolem zůstává jen udržovat víko tlakového hrnce v čistotě, abyste nebránili pojistce v činnosti. Pak se nemusíte bát fám o vybuchovaní „papiňáků“. které se často tradují z minulosti, kdy se používaly zastaralé hrnce z minulého století.

Věřím, že volbou správného typu tlakového hrnce si nejen uděláte radost v kuchyni, ale i zkrátíte čas přípravy jídla pro svoji rodinu a ještě i ušetříte na energiích.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..