Gril pro rodinné sešlosti: Jaký je nejvhodnější?

gril Léto se chýlí ke konci a celá vaše rodina se sejde na chalupě. Co s načatým večerem, kdy se sluníčko už pozvolna chystá zapadnout za obzor, ale stále ještě příjemně sálá? Zpestřete si rodinné setkání grilováním. Jaký gril bude pro vaši sešlost nejlepší?



Klasika v podobě dřevěného uhlí

Naprostou klasikou jsou poměrně levné grily na dřevěné uhlí. Upečené maso díky nim získává nezaměnitelnou chuť a vůni a zařízení koupíte i za pár stovek. Při přímém grilování, kdy klademe maso rovnou na žhavé uhlí, je pokrm rychle hotový, ale je třeba pečlivě sledovat průběh pečení, protože při troše nepozornosti se maso může velice rychle spálit. U nepřímého grilování vkládáme maso na rošt a tepelná úprava probíhá pomaleji, ale zároveň také mnohem šetrněji a rovnoměrněji. Nemůžete ale ovlivnit žár, na žhavé uhlíky odkapává tuk a uvolňuje se kouř.

Plyn umožňuje změnu teploty

Nechcete-li mít s grilováním příliš mnoho práce, pořiďte si plynový gril. Je o něco dražší než gril na dřevěné uhlí (cena se pohybuje asi od 2000 Kč), ale odpadne vám čekání, než se zařízení rozpálí na požadovanou teplotu. Jednoduše otočíte knoflíkem a už můžete maso rovnat na rošt. Vynikající vlastností plynových grilů také je okamžité regulace teploty. Zdá se vám, že se maso peče příliš pomalu nebo se naopak zprudka připéká? Změna se dá zařídit jediným cvaknutím ovladače. Odpadne vám také uklízení popela, musíte jenom vycídit rošt. Na druhou stranu ovšem plynový gril bývá těžší a nepříliš šikovný na skladování, takže se poměrně špatně stěhuje z místa na místo.

Grilování
Grilování

Elektriku nejlépe do bytu

Podobné výhody jako plynový gril nabízí také gril elektrický. Ovládání je naprosto jednoduché. Otočíte knoflíkem a zařízení okamžitě hřeje. Na druhou stranu regulace teploty není tak operativní jako u plynu, protože rozpálené spirály se zkrátka okamžitě nezchladí. Elektrické grilovací soupravy ovšem považujeme za velmi praktické, protože většinou mívají menší rozměry, dají se snadno rozebrat a vyčistit. Při grilování navíc odpadá kouř, a proto jsou vhodné i do bytu.

Hygienické lávové kameny

Nejdražší, ale také nejkomfortnější jsou grily lávové. Musíte ovšem počítat s určitou dobou přípravy, protože přibližně deset minut trvá, než se kameny ze sopečné lávy rozžhaví. Vysokou teplotu ale dosáhnou poměrně rychle a navíc si ji dokážou dlouho udržet stabilní. Ztlumení nebo zvýšení teploty při grilování potom dosáhneme stahováním nebo otevíráním plamene plynového hořáku. Případné pochybovače, kteří se domnívají, že použití lávových kamenů je nehygienické, ovšem můžeme ujistit, že se mýlí. V průběhu nažhavení se totiž kameny samy čistí.

Gril
Gril

Který typ je pro mne nejlepší?

Především se řiďte tím, že pokud chcete grilovat častěji, nesnažte se při výběru grilu za každou cenu ušetřit. Zvažte také, jaké máte na průběh grilování požadavky.
Pokud si klidně odpustíte pobyt v přírodě a raději si chcete všechno užít v pohodlí domova, jsou pro vás ideální volbou grily elektrické. Stejně tak pokud nechcete na upečené maso dlouho čekat. Patříte-li ovšem mezi romantiky, kteří nedají dopustit na vůni dřeva, a nedělá vám problém chvilku počkat, nejspíš sáhnete po klasice na dřevěné uhlí, a to grilu nepřímém. Novinkou jsou vodní grily, u kterých je mezi ohništěm a roštem umístěná nádoba s vodou, z níž se uvolňuje pára. Maso se tak připravuje směsí teplé páry a kouře. Popsaná zařízení ocení hlavně milovníci zdravé výživy, protože společně s grily elektrickými nabízejí nejzdravější alternativu grilování, protože na rozdíl od pečení na dřevěné uhlí vůbec nedochází k přepalování tuku a tím k uvolňování nebezpečných látek.

.


Jak bude reklama vypadat?
-
Trvalá reklama zde jen za 220 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Jméno *
Email *
Webová stránka