Jak na sušení ovoce

dried-fruit Také se u vás „sešlo“ hodně ovoce, které ani už nemůžete sníst? Máte již čerstvých vitamínů „plné zuby“, ale víte, že v zimě by se hodily? A kompoty vám zbyly ještě od loňska? Letos zkuste ovoce nasušit! Zachováte v něm všechny vitamíny a při skladování nezaberou tolik místa, jako kompoty a marmelády.



Sušení ovoce jako jeden ze způsobů uchování ovoce na pozdější čas znali již naše babičky. Topili v peci nebo sporáku dřevem a v troubě na plechu pomalu sušily na plátky nebo měsíčky nakrájené jablíčka, hrušky nebo celé švestky. Využívali teplo, které by i tak ušlo do komína, takže je to nic nestálo. A navíc, nemuseli při sušení stát, jako při vařené povidel nebo hlídat teplotu, jako při zavařování kompotů.

Plátky jablek připravené k sušení v elektrické sušičce
Plátky jablek připravené k sušení v elektrické sušičce

Nevýhody kupovaného sušeného ovoce

Dnes v bytovkách nebo moderních rodinných domech netopíme v sporáku v kuchyni a sušené ovoce si můžeme koupit v každém supermarketu. Jenže toto je téměř vždy konzervované nějakým siřičitanem nebo jinou chemikálií.

A ještě je to i dražší, než nasušení si vlastního ovoce z naší zahrady, případně ovoce od souseda či tchána. Vlastní ovoce není nijak konzervované, většinou sušíme pouze přebytky, které nemůžeme sníst. Takže tím vlastně ušetříme.

Jak sušit ovoce

Pokud nemáme sporák, ve kterém topíme, zbývá nám elektrická sušička, test jedné si můžete přečíst na tomto webu. Elektrické sušičky mají většinou malý příkon, takže se nemusíme bát extrémního nárůstu spotřeby elektrické energie. Umožňují sušení na několika patrech, tedy současně sušíme více ovoce nebo můžeme i kombinovat více druhů ovoce. Obecně platí, že na nižších patrech, blíže k topnému tělesu, se ovoce dříve vysuší, takže sem můžeme dát více šťavnaté kusy, jako švestky nebo meruňky. Přibližně jednou za hodinu byste měli zkontrolovat stav ovoce a pokud je již dostatečně suché, nechat ho pár minut vychladnout a pak uložit do neprodyšně uzavřených nádob, aby nesálo vzdušnou vlhkost a nezačalo plesnivět.

švestky sušené na elektrické sušičce z testu na Testblog.sk
švestky sušené na elektrické sušičce z testu na Testblog.sk

Vyšší patra sušičky přesuňte směrem dolů a na vrch dejte čerstvě nakrájené ovoce. A za hodinu zase zkontrolujte stav ovoce na jednotlivých deskách.

Pomalé sušení zachovává v ovoci všechny vitamíny a usušené ovoce zabere méně místa, než kompoty v těžkých sklenicích. Protože ale obsahuje minimum vody a původní obsah cukru, pamatujte, že čtvrt kila sušených jablek vám dodá energii jako kilo čerstvých, ale méně tekutin, které byste měli doplnit sklenicí čisté vody.

Připravte si na zimu dostatek vlastních vitamínů, které chutnají!

.


Jak bude reklama vypadat?
-
Trvalá reklama zde jen za 220 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Jméno *
Email *
Webová stránka