Udělejte si domácí med či sirup z květů

Máte zahradu, kde vám roste spousta kytek a jiných rostlinek? Nevíte, co s nimi dělat? Ano nejsnadnější je vzít sekačku a začít trávu a kytky sekat. Pokud chcete ale zužitkovat vše, co vám vyroste, je ta pravá chvíle. Je jaro a celá příroda se začíná probouzet, vše je čerstvé, proto je vhodné začít právě nyní. Dnes vám ukážeme pár receptů na domácí med nebo také sirup. Hodit se vám bude zejména na zimu. Prostě jen zajdete do spíže a vytáhnete si med do čaje.



Pampeliškový med

V první řadě si nasbírejte 500 kusů hlaviček pampelišek. Pokud jich máte na zahradě více, nebojte se udělat například dvě dávky. Med se v zimě bude hodit. Následně budete potřebovat cukr, vodu a citron. Postup je poměrně jednoduchý. 500 kusů nasbíraných hlaviček zalijte jedním litrem vody. Nyní máte více možností. Chcete-li med dělat ještě dnes, přiveďte pampelišky s dvěma kusy citronu a vodou k varu. Povařte asi 15 minut a následně sceďte. Můžete následně výluh přelít přes látku, aby se v medu nevyskytovaly žádné nečistoty. Druhá možnost je zdlouhavější. Zalejete hlavičky pampelišek vroucí vodou a necháte 24 hodin louhovat. Ať si vyberete, co chcete, následně budete pokračovat stejně. Do vody přidáte 1 kg cukru krupice. Vaříte do zhoustnutí. Hmota by měla začít jemně karamelizovat. Nakonec plníme do zavařovacích sklenic.

Sedmikráskový med

Postup je vesměs stejný, jako u pampeliškového medu. Liší se pouze v poměru surovin, protože hlavičky sedmikrásek jsou o dost menší. Na jednu dávku sedmikráskového medu budete potřebovat 700 hlaviček sedmikrásek, 1 litr vody, 1 kg cukru a dva kusy citronu. Říkáte si, že med, který je vyráběný z cukru nemůže být zdravý? Omyl, tím že cukr začne karamelizovat, je mnohem zdravější, než obyčejný bílý cukr.

Související:  Psaní článků o jídle způsobuje hlad

Jetelový sirup

Roste vám na zahradě fialový jetel? Je na čase ho zužitkovat. Množství jetele se neudává na počet, ale na množství. Budete potřebovat litr květů z červeného či fialového jetele. Následně litr vody, citron a kilo cukru. Postup je stejný jako u výroby pampeliškového medu. Záležet už bude na tom, jak chcete mít sirup hustý. Pokud bude nadměrně hustý, můžete jej využívat, jako med. Sirup však nesmíte vařit na příliš silném ohni, abyste jej nespálili.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..