Jak rozmrazovat maso

Jak rozmrazovat maso Při jedné služební cestě jsme se s kolegy zastavili v motorestu na oběd a objednali si rybu. Když jsme se po třištvrtěhodine ptali, co je z obědem, číšník nám oznámil, že v kuchyni ještě rozmrazují rybu. Tak jsme se šli naobědvat do jiného podniku.



Překvapilo mě, že kuchař nevěděl, jak dlouho trvá rozmrazení masa. Vždyť to ovládá snad každá dobrá hospodyňka, ačkoli téměř každá může používat jiný způsob.

Mrazničky bývají označeny hvězdičkami, kde každá značí -6 °C. Tedy staré mrazničky se dvěma hvězdičkami znamenaly zmrazení pod -12 °C a dnešní běžné s třemi hvězdičkami zaručují zmrazení pod -18 °C. A maso zmrazeno na takovou teplotu se nerozmrazí při pokojové teplotě za půlhodinku. A ještě jedna poznámka. Menší kousek se rozmrazí dříve, než větší kus.

Nejběžnější způsob je vybrat večer před spaním z mrazáku kus masa, který plánujeme na druhý den uvařit či upéct a nechat ho na misce nebo v prázdném dřezu pomalu rozmrazovat. To proto, aby se rozpuštěný led, který může být na povrchu, nebo šťáva z masa, měli kde zachytit nebo odtéct. Za osm až dvanáct hodin se maso dokonale rozmrazí.

Někdo používá k rozmrazení mikrovlnku, na které jde režim rozmrazení nastavit. Jenže ani toto netrvá půlhodinku a navíc to stojí další elektrickou energii, nemluvě o tom, jak nám mikrovlnka celou dobu bude hučet za ušima.

Zcela nesprávné je rychlé rozmrazení horkou vodou. Poškozuje se tím struktura masa, které pak dobře ani nevypadá ani nechutná.

Pokud nemáte problémy s plánováním, můžete při rozmrazování surovin na nedělní oběd ještě i ušetřit. Pokud totiž maso vyjmete z mrazničky a vložíte do chladničky nejméně 24 hodin před plánovaným zpracováním v kuchyni, při teplotě asi 4 °C v chladničce se maso pomalu rozmrazí a současně ušetříte trochu energie, protože snižování teploty na pár hodin namísto kompresoru převezme toto maso, „akumulátor chladu“. Na snížení teploty při mražení se použila elektrická energie a energie vložená do zmrazování se nám vrátí při rozmrazování.

.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..