Bramborový salát s majonézou. Pomalu symbol svátečního stolu. Ale salát nemusí být pouze sváteční a nemusí být těžký, že vás po obědě bolí břicho. Dnes vám ukážu, jak ho udělat trochu lehčí a o něco zdravější. A jistě i chutnější.
Nejprve si musíme připravit suroviny. Kilo brambor a půl kila těstovin uvaříme. Těstoviny můžete použít takové, jaké se vám líbí, u nás „letí“ mašličky, s nimiž salát vypadá opravdu hezky. Dále budeme potřebovat asi 8 vajec, uvařených natvrdo, jednu velkou cibuli, a trochu zeleniny. Buď mraženou, konzervovanou v nálevu nebo si můžete svou vlastní uvařit na páře. Takto můžete připravit i brambory. Já používám kombinaci karotka, hrášek, kukuřice, ale záleží na vaší chuti. No a na závěr ještě tři či čtyři nakládané okurky. Namísto zcela nezdravé majonézy z obchodu můžete použít bílý jogurt nebo si vyrobit majonézu svou vlastní a zdravou.
Takže do velké mísy nejprve vysypte uvařené těstoviny, na ně vajíčka, protlačena přes kruhový strunný kráječ, který dělá hranolky, a pak brambory. Můžete zamíchat a pokračovat cibulí, nakrájenou nadrobno a okurkami, též na malé kostičky. Na závěr jde zelenina, která celý salát trochu obarví a odlehčí. Když máte vše dobře promíchané, použijte majonézu, která to všechno pěkně spojí. Na toto množství surovin stačí 200 až 300 gramů.
Pokud máte chuť trochu si chuť salátu ozvláštnit, doporučuji dvě lžíce nálevu okurek osladit lžící cukru a trochu osolit, s trochou studené vody povařit a zlehka zalít, opět samozřejmě promíchat.
Salát je výborný k rybě nebo masu, ale určitě i samotný či s chlebem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnal.
.