Když jsem byl malý chlapec, mnoho dnes dostupných potravin, polotovarů a pomůcek do kuchyně se nevyrábělo, všechno jsme si dělali sami. A v kuchyni jsem docela rád pomáhal. Jak jsem metličkami v ručním šlehači vyráběl do salátu majonézu jsem si vzpomněl, když bylo třeba ten štědrovečerní salát připravit a zjistil jsem, že reklamou vychvalována majonéza obsahuje asi 2/3 oleje, ale místo 30% vajec je má jen 3%. Raději nevědět, co je ten zbytek…
A tak jsme si majonézu připravili doma. Rozhodli jsme se vyzkoušet light verzi, tedy bez vajec. Do sklenice šlo deci dobře vychlazeného plnotučného mléka, oslazené dvěma lžičkami cukru, se šťávou z jednoho citronu a s troškou soli. Během šlehání ponorným tyčovým šlehačem jsme pomalu přilévali slunečnicový olej, asi dvě deci, až jsme po pár minutách získali domácí majonézu.
Štědrovečerní salát s ní chutnal výborně a nemusel jsem se bát, co za konzervační látky a jiné éčka mi tam výrobce namíchal, aby ušetřil a ušetřené prachy mohl vrazit do televizní reklamy, místo do produkce kvalitního výrobku.
.