Zavřeniny jsou moderní a lehký způsob konzervování ovoce
Lidé si celkem často pojem „zavřeniny“ pletou se zavařeninami. Rozdíl v názvu jen jedno písmenko, no rozdíl v obsahu skleničky je nepředstavitelný. Nejen v tom, co za produkt dostanete, ale propastný rozdíl ve způsobu přípravy a spotřebě energie.
Zatímco u klasických zavařenin v podstatě ovoce uvaříte, abyste ho zbavili všech baktérií a dlouho vám ve sklenici vydrželo, u zavřenin stále máte čerstvé ovoce. Některé druhy mohou v průběhu roku trochu fermentovat a dostat vínově-ovocnou chuť, ale pořád nejsou tepelně upravené a nemění se ani obsah vitamínů, včetně vitamínu C, který je na zvýšenou teplotu citlivý. A současně zavřeniny neobsahují přidaný cukr ani žádný nálev. Ano, je to možné.
Další výhodou zavřenin je, že na jejich přípravu nepotřebujete žádnou energii a na skladování už absolutně žádnou. Nic nevaříte, nic nesterilizujete, nic nemrazíte, nic nechladíte. Po zhotovení uzavřené skleničky uložíte na poličku ve špajzu a to je vše.
U zavřenin se využívají vlastnosti bobulového ovoce, které je proti škůdcům a plísním chráněno tenkou vrstvičkou na povrchu a tato ochrana vydrží asi patnáct minut po odtržení z keře. Je ověřené, že zavřeniny můžete vyrobit z malin, ostružin, angreštů, muchovníků, vyzkoušet můžete i jiné drobné bobule, podmínkou je, že po utržení z keře nesmí být u stopky poškozené.
Jak vyrobit zavřeniny
Postup je velmi jednoduchý. Připravíte si několik uzavíracích skleniček o objemu cca 2 až 3 decilitry a trochou horké vody je vysterilizujete, vytřete zbytek vody čistou utěrkou a zavřete. Vychlazené skleničky vezmete k vašemu oblíbenému zralému keři a po otevření skleničky ho naplníte zralými a nepoškozenými plody tak, abyste to stihli do 15 minut a opět skleničku zavřete.
A to je vše.
Nic víc nemusíte se skelničkou dělat, jen ji uložit. Nemusí být v ledničce, vydrží i při pokojové teplotě, lépe v tmavém prostoru. Po otevření, jestli celý obsah skleničky nespotřebujete, byste ho měli držet v ledničce.
Jak využít zavřeniny
Jako jakékoli jiné čerstvé anebo sušené ovoce. Do jogurtů, do šlehané smetany, do tvarohu, do kaše, všude tam, kde byste si dali pár lžic čerstvých jahod, borůvek, malin nebo ostružin.
Jak jsme již uvedli výše, příprava zavřenin a jejich skladování není náročná na energii. Není náročná na vodu a už vůbec není náročná na čas. A klidně si je můžete připravit i tehdy, když máte málo ovocných keřů a nevyplatí se vám zavařovat, nemáte-li aspoň deset kilo úrody. Se zavřeninami to jde i po dvou dekách.


