Jak upéct švestková povidla v elektrické troubě
Možná máte rádi švestková povidla a možná vám v nadpisu článku něco nesedí. Vždyť švestková povidla se odjakživa vařily. Nuže, odjakživa se mnoho věcí dělalo jinak, než je to dnes lepší a výhodnější. Změnila se doba a kdo se nepřizpůsobí, ten – ten nebude jíst švestková povidla 😉
Švestky jsou vynikající ovoce a jako téměř každé ovoce u nás, dozrává ve velmi krátkém časovém okně. Kdo má jeden malý stromeček, ten zvládne se svou rodinou zkonzumovat plody stromu čerstvé anebo zpracované v kuchyni a má po starostech. No kdo má stromů víc a k tomu ještě i původní staré odrůdy, které jsou podstatně mohutnější, než moderní nízkokmeny, tak má úrody nad hlavu a měl by uvažovat nejen nad přímým konzumem, ale i nad možností rozumného zpracování a konzervování úrody nad možnosti kuchyně. Může tím získat velké množství potravin na období, kdy je na ně Příroda skoupá a obchodní řetězce nezdravě lakomé.
S máslem na chleba, do buchet anebo knedlíků, do palačinek nebo do dortu či zákusků. Anebo do kaše či bílého jogurtu. Tam všude můžete použít švestková povidla, když si je v létě připravíte. Traduje se, že je to namáhavá práce. Buď venku u kotlíku anebo uvnitř u sporáku stát a neustále míchat, aby se nepřipálily, dokud ze švestek přebytečná voda se nevypaří a všechna hmota do husté pasty se nerozvaří. Tak tohle vše už nemusíte podstupovat jen proto, abyste si v zimě nebo na jaře zpestřili své jídlo, Jde to i jednodušeji, bez „ztráty desítky“.
Kvalitní povidla s menší námahou
Náš postup by se dal hospodyňkám přirovnat k automatické pračce. I o té se traduje, že pere velmi dlouho, ale už po prvním praní každý nový majitel takovéto pračky pochopí, že u ní nemusí celou dobu stát. Takže sice stroj pere dlouho, ale majitel stroje ušetří mnoho času. A stejné je to i se švestkovými povidly.
Začátek je tradiční. Obereme zdravé švestky ze stromu, rozpůlíme a vybereme pecku, případně nožem rozkrojíme na menší kousky. V hrnci přisypeme cukr, podle sladkosti švestek, úplně stačí na pět kilo hmoty použít půl kila cukru. Připravujeme přece domácí švestková povidla, zdravá, ne ochucenou melasovou směs, která bude dětem kazit zuby. Směs promícháme, zakryjeme pokličkou a do druhého dne necháme stát nejlépe na chladném místě.
Druhý den, pro majitele solárních elektráren před desátou dopoledne, jinak podle vaší časové dispozice, do směsi přimíchejte 50 ml 8% octa (na 5 kg směsi) a vylijte do jednoho či lépe dvou hlubokých plechů vaší trouby na pečení. Lépe se reguluje teplota v elektrické troubě sporáku.
Směs na plechu přiveďte do varu nastavením teploty cca 200°C a když začne vřít, snižte teplotu nejprve na cca 150°C a později možná i méně. Záleží od trouby, tloušťky plechu i množství směsi na plechu. Stačí, aby směs mírně vřela, aby se objevovali malé bublinky. Zhruba každou půlhodinu byste měli směs promíchat a z okrajů seškrábnout vysušující se hmotu, později se vám bude plech lépe mýt.
Po zhruba dvou a půl hodinách by měl na plechu zůstat tak poloviční objem švestkové hmoty, hodně vody se už vypařilo. Pečete-li povidla současně na dvou pleších, právě nastal čas obě hmoty smíchat do jednoho plechu. A dále pokračovat v pečení tak, aby to jen mírně bublikovalo, tedy mírně vřelo.
Zhruba čtyři a půl až pět hodin švestky potřebují na to, aby se většina vody odpařila a hmota rozvařila. Zkontrolujte a případně přidejte pár desítek minut. Správně upečená švestková povidla mají asi pětinu původního objemu.
Hotová povidla lžící přeložte do zavařeninových skleniček ještě horká a uzavřete. Pro jistotu je můžete dát na deset minut sterilizovat. Jak jinak, v troubě. Na plech položte skleničky se zavařeninou, nalijte tak 2 cm vody, nastavte teplotu spodního ohřevu nejprve na 200°C a přiveďte do varu, potom teplotu snižte a nechte deset minut vřít, pak troubu odstavte a nechte v troubě vychladnout. Vysokou teplotu nastavujeme proto, že na ohřátí studené vody je potřeba nějaká energie, ale na změnu skupenství, tedy přivedení k varu, je potřeba násobně více energie. A vodní pára je pak nositelem tepla, které obkolesuje všechny skleničky při procesu sterilizace. Vodní pára, ne CO2, ne uhlík, ne selén. Tak jednoduché to je.
Vaše upečená švestková povidla jsou na světě a vy jste u nich nemuseli trávit mladost. Pravda, pokud jste nebyli příliš zvědavi a nedívali se pořád do trouby, jak pěkně bublinkují.






