Plíseň na kompotu

zelena plisen Občas se stává, že když otevřete domácí kompot, kterým jste se chystali zpestřit nedělní oběd, na jeho povrchu je usazena plíseň. Její příčinou nejčastěji bývá drobná nečistota, která se do sklenice dostala při zavařování nebo netěsné víčko kompotu. Takto se do ovoce a sladkého nálevu dostanou zárodky plísní, které se pak v tomto prostředí množí a znehodnotí naši snahu o domácí zdravou pochoutku.



Před samotným zavařováním musíme důkladně vyčistit všechny poháry a víčka, nejlépe tak, že skleněné poháry sterilujeme vroucí vodou. Gumové těsnění víček někdo čistí Alpou nebo lihem, ale pak může guma ztvrdnout a přestane těsnit. Nejjednodušší je ve dřezu zalít sklenice do třetiny vroucí vodou (z rychlovarné konvice), nasadit víčko, dobře potřást se sklenici a vodu vylít. Samozřejmě že si je třeba chránit ruce. Horká voda steče a zbytky se vypaří, zůstanou nám čisté sklenice a víka.

Když se vám i přes tuto pečlivou přípravu stane, že se na povrchu kompotu nebo zavařeniny objeví plíseň, určitě ji neodstraňujte. To. co vidíte, je jen malá část komplexního houbového porostu, který má své kořeny hluboko v poháru. Plísní je mnoho druhů a většina z nich je pro člověka nebezpečná až jedovatá a na zdraví člověka mohou mít dlouhodobý dopad.

zelena plisen

Proto zavařeninu s plísní na povrchu vyhoďte celou. Někdo vyhazuje komplet se sklenicí, někdo vylije obsah do WC a pohár vymyje. Postup nechám na vás. Pokud máte pocit, že jste čistotě sklenic a vík při zavařování ovoce doma věnovali patřičnou pozornost a přesto máte spoustu kompotů s plísní na povrchu, zkontrolujte, zda nepoužíváte starší uzávěry. Mohou být používáním poškozeny, jejich těsnění není dokonalé a pak se do sklenic dostávají nečistoty později, přes netěsné víčka.


Napsat komentář

Jméno *
Email *
Webová stránka