Nakupování jako koníček: Jak vybírat ty nejlepší potraviny?

nakup Pro spoustu žen je nakupování velkým koníčkem. Dokážou trávit dlouhé hodiny v supermarketu i jiných obchodech nad regály a dlouze spekulovat nad tím, co je dobré koupit a co naopak ne. Přemítají nad cenou i kvalitou, zvažují různé varianty nákupu. Muži to mají většinou přesně naopak. Přicházejí s jasnou představou, co potřebují, během krátké doby vše naházejí do vozíku a mizí z obchodu. Jenže vybrat kvalitní potraviny dnes už není jednoduché. Velká spousta výrobců se nás snaží napálit různými fintami. A proto i muži by se měli občas podívat na etiketu a zvážit, co vlastně výrobek obsahuje a jestli skutečně stojí za ty peníze, které za něj zaplatíme, nebo bude lepší poohlédnout se po jiném.



Informace na obalech jsou důležité

Zkusme si proto udělat malého průvodce na téma, jak potraviny vůbec vybírat, podle čeho se řídit. Je jisté, že skupina lidí, kteří prostě něco bezmyšlenkovitě hodí do košíku a víc o tom nepřemýšlí, se stále zmenšuje. Podle průzkumů jsou pro téměř 60 % lidí důležité informace na obalech potravin. Čtou je, zamýšlejí se nad nimi. To je tedy více než polovina lidí, které není jedno, co jí. Obvykle zkoumají datum trvanlivosti a zaměřují se i na konkrétní složení produktu. Spousta lidí už toho hodně ví o éčkách, přídatných látkách, barvivech a elmulgátorech a snaží se jim vyhýbat. To je samozřejmě pozitivní trend a hodný následování. Čím kvalitnější potravina je, tím méně potřebuje ve svém složení různé náhražky a dochucovadla. Také není řešení kupovat si potraviny s dlouhodobou trvanlivostí, protože právě ony obsahují spoustu konzervačních přísad, označovaných také nám dobře známými éčky.

potraviny

Věnujte pozornost nutričním hodnotám

Naproti tomu si ale odborníci často stýskají nad tím, že lidé dosud věnují poměrně málo pozornosti nutričním hodnotám potravin. Přitom ty by měly být také v centru pozornosti, protože vyvážená skladba našeho jídelníčku je velmi důležitá. Často konzumujeme příliš velké množství sacharidů, a přitom jejich příliš velký příjem vede k nadváze, obezitě, cukrovce druhého typu. Je také při výběru potravin třeba dávat pozor na takzvané skryté cukry. Stojí tak trochu nenápadně v pozadí, ale vyskytují se v mnoha potravinách, do nichž byste to třeba na první pohled vůbec neřekli. Jde třeba o dresinky a různé hotové omáčky, polotovary, ale také light jogurty s obsahem škrobů (chemicky jde o polysacharidy) atd. Nevědomky tak lidé konzumují mnohem více sacharidů, než to na první pohled vypadá. Proto je třeba zabývat se nejenom obsahem éček, ale vybírat si potraviny i podle nutričního složení.

Související:  Udělejte si domácí med či sirup z květů

vahy

Velkou roli hraje cena

Pro většinu lidí (přes 70 %) je tím nejdůležitějším faktorem při výběru potravin jejich cena. Výše platů v naší republice bohužel není na takové úrovni, abychom si mohli dovolit kupovat jenom kvalitní potraviny bez ohledu na jejich cenu. To je fakt, který nezměníme. Jenom přibližně polovina lidí se zabývá nutriční hodnotou potravin. Mnohdy je to i tím, že uvádění nutričních hodnot není u všech potravin stejné a jednotné. Proto často lidé různým značením nerozumějí, nevyznají se v nich. Jednotnost a srozumitelnost by označování potravin velmi prospěla. Nepomohou moc ani různé značky kvality, protože málokdy se takové projekty dotáhnou do konce a poslouží skutečně jako objektivní kritérium.

supermarket

Jaké potraviny si tedy vybírat?

  • U pečiva celozrnné a grahamové. Označení „cereální“ pouze říká, že je z mouky. Vícezrnné zase prozrazuje, že bylo použito více druhů obilovin, třeba pšenice a žito. Žitné pečivo je ze zdravotního hlediska lepší než pšeničné. U baleného pečiva najdeme obsah vlákniny- ideální je nad 6 g na 100 g pečiva.
  • U uzenin si vybírejte ty s udávaným alespoň 80 % obsahem masa a maximálně 3 % soli.
  • U tuků jde o poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin. Ideální je 1:2 ve prospěch většího množství nenasycených kyselin.
  • Sýry jsou nejlepší čerstvé a termizované. Důležité je hlídat podíl soli a tuku. Tuku by mělo být maximálně 20 % v sušině.
  • V dochucovadlech hlídejte podíly cukru a soli, čím méně, tím lépe.
  • Například u kečupu volte ty s co nejvyšším podílem rajčat (minimálně 200 g na 100 g výrobku).
  • U těstovin si vybírat takové, které mají hodně vlákniny, ideálně celozrnné.

 


 

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..