Základy houbaření

Na sbírání hub už je s největší pravděpodobností pozdě. I přes to není špatné se zaměřit na pár tipů, co dělat a nedělat, pokud se vydáte na sběr hub. Jedině tak zajistíte to, že vámi nasbírané houby zůstanou čerstvé. Kromě toho neroznesete různé nečistoty na další houby. Vše je o důkladně provedené práci. V žádném případě si nemyslete, že nalezené houby vložíte ihned do košíku a tím pro vás práce končí. Každou jednotlivou houbu pečlivě zkontrolujte. Jedině tak budete mít jistotu, že je houba zdravá. Na co se při sběru hub tedy zaměřit?



Sbíráme houby

Houby sbíráme ideálně do košíku. Jedině tak nebude docházet k tomu, že houby budou o sebe třít. Kromě toho je v košíku nezapaříte. To se už o sběru do igelitové tašky nedá říct. V takovém případě hrozí zapaření. Jakmile houbu seberete, očistěte je a zbavte je hrubých nečistot. To nedělá prakticky nikdo. Je potřeba tuto činnost provést. Jedině tak si ověříte, že se na houbě nenachází žádné větší nečistoty nebo škůdci. Jinými slovy pomocí nožíku odeberte velké nečistoty.

Houby zkontrolujte. Nesmí být špinavé nebo jinou formou zdeformované. V neposlední řadě se zaměřte na červivost. Snažte se opravdu pár vteřin houbě věnovat. Tím si ověříte, že je houba v pořádku bez jakéhokoliv škůdce v podobě červů. Jakmile přijdete domu, začněte se zpracováním jednotlivých hub. Nic neodkládejte na později, protože ačkoliv jsou houby zkontrolované, mohou přece jenom obsahovat červy. Pokud začnete se zpracováním pozdě, nemusí vám následně zůstat ani jedna houba, protože se červy rozlezou na všechny posbírané houby.

Jak pokračovat dále?

Dáváte-li houby do ledničky, nezapomínejte na to, že v ní mohou být jen po dobu asi 24 hodin. I to je ovšem hodně. Ideálně je začněte připravovat do pár hodin od zpracování. Na druhý den už nemusí mít svou chuť. Pokud je chcete začít připravovat později, pro jejich uskladnění využijte mrazák. Tam mohou vydržet i delší dobu. Právě mrazák je určen k tomu, abyste mohli houby dlouhodobě skladovat. Lednice v žádném případě není vhodná pro delší skladování, než v maximálním měřítku pár hodin.

Jestliže už jednou byly houby tepelně zpracovány, neohříváme je. Vrátíme-li se ke skladování hub v mrazáku. Je dobré provést před uskladněním tepelnou úpravu. Tepelné zpracování zajistí to, že houby budou v pořádku. Kromě toho si udrží svou chuť. Jde o základy houbaření. Tyto tipy jsou vhodné zejména pro lidi, kteří nemají s touto činností příliš mnoho zkušeností.

Vyčkejte na houby

Na závěr už vám jen zbývá fakt, vyčkat si na další sezónu a vydat se na houbaření. Přejeme vám šťastný sběr hub a velké množství do zásoby. K činnosti nepotřebujete žádný extra talent. Stačí mít oči na stopkách a sledovat své okolí. Při hledání hub choďte pomaleji. Zvýšíte tím šanci na to, najít pěkné kousky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Trvalá reklama zde jen za 220 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..