Mnoho lidí to tvrdí, hledíc na regály v supermarketech při srovnání obyčejných rohlíků z bílé mouky a grahamových či celozrnných. A proto raději kupují bílé, aby ušetřili. Jsou ale opravdu grahamové rohlíky dražší?
Když se podíváte na regály v obchodě na bílé rohlíky a grahamové hned vedle, snadno můžete nabýt dojmu, že jsou stejné. Tedy stejně velké, stejně dlouhé a stejně tlusté. Jen ty grahamové jsou asi o třetinu dražší.
A už jste se zkusili podívat, kolik váží rohlíky? Grahamové jsou asi o třetinu těžší, mají vyšší hmotnost, jako bílé. Aha. Takže jsou asi o třetinu dražší, než bílé a jsou asi o třetinu těžší, než bílé. Takže pokud sníte tři bílé rohlíky nebo dva grahamové, dostanete do žaludku asi stejnou hmotnost potravy. Které vás více zasytí? A která porce bude dražší?
A proč jsou tedy bílé rohlíky tak lehké a přitom velké? Znám člověka, který by na to řekl: „Vykradený materiál“. Do bílé mouky vpraveny kypřidla a vylepšovadla, bez nichž ta „mouka“ ani nevykyne, pomohou kvasnicím nafouknout těsto, takže rohlíky vypadají velké, ačkoliv nemají ani polovinu hmotnosti, než měli kdysi poctivé rohlíky. A marketingem zblbnutý zákazník nakupuje ve velkém a má pocit, že ty jeho děti by jen jedli a jedli. Bodejť by také ne, když vlastně jedí pouze vzduch.
Myslete na to, když si příště půjdete nakoupit „čerstvé pečivo“ nebo si ho raději upečte z poctivé mouky a poctivého těsta sami doma. Ať víte, co jíte.
.
ou tak toto ma nikdy nenapadlo, že sú ťažšie. Už budem kupovať iba grahamové rohliky 🙂