Odšťavňovat ovoce?

Pít ovocné šťávy nebo nápoje ze směsi zeleninových šťáv se stalo módou. Ba jsou prohlašovány za zdraví prospěšné. A tak stále více lidí kupuje ovoce ne proto, aby ho snědli, ale proto, aby skončilo v odšťavňovači. Často se namísto klasického jídla pijí šťávy ze zeleniny, která prošla odšťavňovačem. Jsou tyto šťávy skutečně zdravé a dokáží nahradit běžnou stravu?



Často slyšíme stesky, že děti nechtějí jíst to nebo ono ovoce, že jim nechutná. Ale že když se smíchá s jiným ovocem a všechno se to odšťavní, tak pak jim to chutná. Takže rodiče v zájmu zdraví svých dětí a trvalého přísunu vitamínů kupují odšťavňovače a připravují svým dětem takové šťávy. Přitom ovoce pochází ze supermarketů, často se jedná o ovoce z dalekého dovozu. Dá se mluvit o zdraví?

Aby ovoce z dalekých zemí vydrželo „čerstvé“ přepravu přes oceán loděmi nebo kamiony, často se obírá nezralé, aby v době prodeje působilo čerstvě. O pesticidech a jiných postřicích používaných při pěstování se nyní nechci zmiňovat. A přitom na našem území rostou skvělé a chutné jablka, hrušky, broskve, mnohé z nich se dají bez problémů po sklizni skladovat a neobsahují o nic méně vitamínů, než dovozové ovoce. Proč tedy je o něj menší zájem? Neboť se dá na něm méně vydělat? Neboť byste ušetřili peníze?

Pojďme se ale podívat, co obsahují šťávy z ovoce. A co neobsahují.

V první řadě, když ovoce přejde odšťavovačem, na jedné straně zůstane ve sklenici šťáva s obsahem cukru z ovoce a zcela určitě v něm zůstanou i některé vitamíny. Některé proto, že jsou vitamíny, které nesnášejí kontakt s kovem (sítkem odšťavňovače) a jsou jím likvidovány. A na druhé straně, v odpadní misce, zůstává vláknina, pevná část ovoce. Co to pro nás znamená?

V první řadě, v ovocné šťávě se koncentruje více cukru. Pokud vypijeme stejné množství šťávy, jako kdybychom snědli stejné množství celého ovoce, dostaneme do těla mnohem více cukru, cca dvojnásobek. A cukru přijímáme v každodenní stravě už i tak příliš, výsledkem je tvorba tukových polštářů. Přibíráme.

Zadruhé, chybějící vláknina se ve střevech projeví zpomalením nebo zastavením peristaltických pohybů, zhoršuje se nám trávení. Vláknina je důležitá pro naše užitečné bakterie ve střevech, méně vlákniny je méně bakterií a tedy méně zdraví. Problémy se stolicí jsou prvním příznakem, zhoršování imunity a náchylnost k nemocem dlouhodobým projevům.

Ještě si pamatujete, proč jste chtěli pít ovocné šťávy?
 

 


Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..