Říká se, že jíst ovoce je zdravé, protože obsahuje vitamíny. Ale kupovat všechno ovoce v supermarketech se může docela prodražit. Navíc se často jedná ovoce dovezené z velkých dálek, sklízené ještě nezralé. Proto má ovoce z našich zahrad jinou vůni a jinou chuť. Jenže domácí ovoce máme jen v létě. Pokud je pravda, že obsahuje vitamíny, vyplatí se sušit ovoce na zimu a je to zdravé?
Ovoce z letní sklizně sušily na zimu už naše babičky. Jednalo se o podstatně levnější metodu konzervace, jako kompoty nebo povidla, na které bylo třeba energii (zatopit), dlouho míchat povidla a do kompotů se přidával cukr. Sušení ovoce probíhalo prakticky zdarma, využívalo se sluneční teplo (ale ovoce se sušilo ve stínu) a dobře uskladněné vydrželo celou zimu, pokud se mezitím nesnědlo 😉
Na sušení se výborně hodí jablka a hrušky, ale i švestky. Tedy ovoce, které dozrává najednou ve velkém množství. A které nedokážeme najednou zkonzumovat. Ti, kteří nemají možnost sušit ovoce po starém, v rozlehlém venkovském rodinném domě, využívají elektrickou sušičku ovoce. Zahrádku totiž má mnoho lidí z města, zejména v zahrádkářských koloniích za městem, kde sice na malém pozemku, ale umí si vypěstovat vlastní zeleninu a ovoce. Nebo ji koupit od sousedů či známých, z ověřených zdrojů.
Kupované sušené ovoce totiž může (a často také obsahuje) nejen různé konzervanty na prodloužení doby upotřebitelnosti až na několik let, ale i různá barviva či dochucovadla. Jako kdyby zdravé a zralé ovoce nemělo svou vlastní chuť. A někdy bývá takové průmyslové sušené ovoce doslazované cukrem či fruktózovým sirupem.
A co doma sušené ovoce, je zdravé? Pokud na sušení použijete ovoce vypěstované zcela bez chemie či s jejím minimálním využitím, není důvod, aby sušená pochoutka takového původu neměla být zdravá.
Sušením se z ovoce dostává voda, která může představovat až tři čtvrtiny celkové hmotnosti čerstvého ovoce. I proto nás v létě tak osvěží. No zůstává v něm kromě vitamínů, vlákniny cukr v původním množství. Tedy neměli byste se přejídat této sladké pochoutky, protože tak do sebe dostáváte příliš ovocného cukru. Jinak je sušené ovoce stejně zdravé, jako čerstvé, takže se nemusíte bát. Když si ho nasušíte doma.