Panika visí ve vzduchu! Vánoce se blíží a co chvíli vypukne kuchyňské peklo. Všude se bude vyvářet a vypékat, jen aby bylo dost jídla na stolech a stolečcích, aby nás hosté nepomluvili a domácí neošomrali. Koláče, zákusky, saláty, řízky, kapustnica, oplatky… Všeho hojnost, možná až příliš. Ne, nebojte se, nebudu teď mluvit o hladovějících dětech v Africe. Líto mi je domácích, vašich blízkých…
Kořist totiž zavětřili i super a hypermarkety. A tak se to v letácích hemží samou Hera s máslovou chutí, která je pomalu dražší, než máslo (také se vám to zdá divné?), Heliami, Primami, a cojavímjakýmiještě umělými pevnými tuky, které mají kuchařkám usnadnit a zpříjemnit vaření a pečení. Ta reklama je taková „vlezlá“, až je z toho člověku špatně i když není kuchař.
Já vím, že máslo se těžko roztírá v misce (je to doma moje práce) a s margarínem je to všechno rychlejší, ale je to dostatečný důvod pro to, aby paní domu pro usnadnění si své práce poškozovala zdraví svých blízkých? Chápu, pokud jí manžel po dvaceti letech a třech aférách leze na nervy, ale co její děti? Čím se provinili, že na ně sesílá trest zvýšeného cholesterolu, vysokého tlaku, poškozených jater a snížené imunity právě přes sváteční jídlo a zákusky? Vari občasná nižší cena margarínu oproti máslu vyváží náklady na léky?
Margarín vymysleli v době nedostatku za války, aby si měli vojáci co natřít na suchý chléb. Pokud uvážíme, že voják na frontě neměl velkou šanci na přežití, tak nějaký cholesterol nebo vysoký tlak neznámého vojína mohl být generálům a vládě ukraden. No ale vám? Copak jsou manžel a děti nepřátelé?
A vy máte jakou výmluvu nepoužívat při pečení a vaření poctivé máslo? Napište mi to v diskusi, fakt jsem zvědavý.
.